torstai 7. toukokuuta 2015

Kolmas kerta toden sanoo?

Hooray! Seuraavan reissun varainkeruu ja suunnittelu on alkanut! Otetaan tähän pieni nostalgia-postaus edellisistä reissuista.

Ensimmäisen kerran olimme Euroopassa kaksi vuotta sitten, toukokuussa 2013. Jännitys ennen reissua oli huima, valmistelu ajoittain koomisen intensiivistä ja fiilis lähtöpäivänä mieletön. Risteilimme Turusta Tukholmaan, mistä Kööpenhaminan kautta Gentiin, kiersimme Slovenian Ljubljanan ja Portorozin/Piranin, käväisimme Wienissä, Prahan junaan hyppäsimme muutaman minuutin mielenhäiriöstä ja Munchenin kautta lopulta takaisin kotiin päin. Viimeiset päivät olivat hengästyttäviä ja kotiinpaluu pieni shokki. Kaiken kaikkiaan tästä matkasta jäi hyvä, voimaannuttava olo. Kaikki sujui, oli helppoa ja vapaata. 

Toiselle reissulle lähdimme nopealla aikataululla vailla suunnitelmia syyskuussa 2014. Lento Roomaan, mistä jatkoimme kuumuuden, tunkeilevien katukauppiaiden ja tööttäilevien autoilijoiden paineen alta pohjoisempaan Eurooppaan. Näimme Wienin, Pariisin, rakkaaksi käyneen Gentin, Kööpenhaminan ja Hampurissa&Lyypekissäkin ehdittiin käydä. Matkan lopulla pysähdyimme ystävien luokse Ruotsiin ja sieltä tulimme Tukholman kautta Turkuun ja edelleen Oulun. Tunnelma edelliseen matkaan verrattuna oli kiireisempi, eloisampi ja spontaanimpi. Kahdessa viikossa näimme ja koimme paljon, mutta itse prosessointi jäi kyllä matkan jälkeisiin päiviin. Olo oli todella hämmentynyt, väsynyt ja onnellinen. Jälkeen päin ajateltuna tahti oli liian kova, suunnittelemalla edes hiukan olisi säästänyt paljon rahaa ja aikaa. Toisaalta vapauden ja huolettomuuden tunne oli huumaava, enkä muuttaisi mitään. Hieno kokemus sellaisenaan.

Toivotaan, että kolmas interrail -matka on niin hieno, omanlainen kokemuksensa kuin aiemmatkin. Nyt toivon enemmän suunnittelua, vähemmän spontaaniutta, mutta silti reipasta tahtia, montaa kohdetta, pientä budjettia ja upeita kohtaamisia.Käytännössä yritän toteuttaa nämä siten, että suunnittelen reitin tarkkaan. Varaan useimmille matkoille paikan jo Suomessa, samoin varaan&maksan tai sovin majoitukset ennen reissua. Toivon näin säästäväni rahaa, spontaanius syö rahaa taksimatkoineen, täysine hotelleineen ja ravintolareissuineen, ;) Tämä mahdollistaa nopeat siistymiset ja vapaapäivät.

Alustavat kohteet ovat hyvin samantyyppisiä kuin aiemminkin. Enää en tuhlaa aikaa suurkaupungeissa, on käynyt hyvin selväksi ettei ne ole makuuni. Haluan fiilistellä sekä tutuissa kaupungeissa että nähdä joitakin uusiakin!

Gent on (taas) matkan pääkohde. Toivon tapaavani saman perheen, joihin tutustuimme edellisellä reissulla, ja viettäväni heidän kanssaan aikaa. Jos heidän laivansa on jo valmiimpi, ties vaikka saisin taas kutsun sohvasurffaamaan. Aiemmin olen ollut Gentissä toukokuussa ja syyskuussa, nyt näemme Belgian kesää. En malttaisi odottaa, ikävä on ollut hurja...

Kööpenhaminaan pysähdymme päiväksi: Kansallismuseon lasten museo ja lohikäärme-puisto ovat muodostuneet lapselle tärkeiksi tutuiksi kohteiksi. Jos sää suosii, tällä kertaa taidan tuhlata Tivoliin. Ellei sitten käydäkin Tanskassa Legolandissa ja maaseutu-kierroksella, katsotaan...

Pohjois-Ranskasta toivon löytäväni pienen, tunnelmallisen kaupungin, johon junayhteys. Näistä otan erittäin mielelläni vinkkejä! Joku linna on tällä reissulla kierrettävä.

Saksasta taas etsin hiking/outdoor -kohdetta, olen suuri vanhojen laajojen metsien ystävä, mutta en ole aiemmin reilillä uskaltautunut kaupunkien ulkopuolelle. Nyt haluaisin viettää muutaman päivän kävellen ja kuulostellen. 

Toisena vaihtoehtona luonto-kohteelle on Itävalta tai Sveitsi, Alppien seutu pienine kylineen ja kirkasvetisine järvineen. Korkeuskammoisena vaan junareitit vuoristossa jännittää jo ajatuksenakin...

Jännittävin osuus matkasta lienee kotiinpaluu. Jos kaikki sujuu kuten olen kaavaillut, palaamme Baltian maiden kautta eli bussikyydillä Tallinnaan ja sieltä laivalla Helsinkiin. Tästä lisää myöhemmin. :)

Nyt alkaa jännitys kohoamaan liikaa, pakko himmailla ja lopettaa postaus tähän! Kohteiden suunnittelu on aina yhtä innostavaa ja kiihdyttävää. :D 7 kommenttia:

 1. Kerro miten aikuinen+lapsi interraillipun osto on onnistunut ja missä? Eilen Helsingissä eivät osanneet myydä! Pinna on tiukalla.

  VastaaPoista
 2. Moi! Mun lapsi on ollut molemmilla reileillä alle 4-vuotias (täytti neljä heti edellisen reissun jälkeen), jolloin ei tarvitse ostaa lapselle omaa passia ollenkaan. Alle 12-vuotias matkustaa ilmaiseksi, mutta tarvitsee lasten reilipassin. En osaa vastata miksei Helsingistä sellaista osattu myydä, kun päärautatieasema on nimenomaan se myyntipiste, josta kansainvälisetkin liput saa hoidettua. Suosittelen soittamaan asiakaspalveluun tai käymään uudestaan: heillä pitäisi olla tieto asiasta. Itselläni on samanlaisen lipun hankinta edessä nyt, kun lapsi on yli 4-vuotias. :) Toivottavasti saatte lipun!

  VastaaPoista
 3. Ne ei osanneet myydä sitä alle 12 vee lapset ilmaiseksi aikuisen kanssa (ja taisivat poistaa sen vr:n nettisivuilta!). Meillä on nyt lapsille yli 12vee liput (164 eur kpl), joista vr otti vain 0 eur. Meinasi tulla kohtaus! Oli tosi vaikeaa.

  VastaaPoista
 4. Ja ne poisti nettisivuilta sen tiedon, että alle 12-vuotiaat pääse 0 eurolla aikuisen kanssa. Kannattaa aloittaa lipunosto ajoissa, jos vaikka joutuu tilaamaan kansainvälisestä nettikaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos infoista! Taidanpa ottaa yhteyttä VR:n ja alkaa puskemaan läpi heidän sivuille selkeitä ohjeita lapsen lippujen ostamiseen.

   Poista
 5. Kuusi vuotta sitten olimme Sveitsissä ja liikuimme junalla, oli hieno kokemus! Lensimme Zurichin, josta matkustimme Bernin kautta Thuniin. Thunista teimme päiväretkiä lähialueelle, lisäksi kävimme Lausanne ja Montreuxissa. Missään kovin korkealla emme käyneet, sillä mies on korkeanpaikankammoinen - se jäi kyllä jälkikäteen harmittamaan! Pari järviristeilyä tehtiin, ne olivat hienoja. Lopuksi vietettiin vielä muutama päivä Zurichissa. Tuolle reitille ei sattunut muistaakseni mitään kummempia vuoristo-osuuksia, joissa olisi miestäkään alkanut jännittää. Kauniita maisemia kyllä riitti!

  Suosittelen siis lämpimästi Sveitsiä, kysy jos haluat tietää tarkemmin jostain osuudesta - nyt en ihan ulkoa muista kaikkea.

  VastaaPoista
 6. Luontokohteeksi voisin muuten suositella slovenian Soca-joen aluetta, bovec- nimistä kylää ja sieltä lähteviä reittejä. Ei ole niin paljon turisteja eikä niin kallista kuin sveitsissä/itävallassa, ja kuitenkin siistiä joskin pienimuotoisempaa turistimeininkiä.
  Toinen suositus Slovakian ja Puolan rajalle Poprad- Zakopane- välille.Siellä on myös kaunista, eikä niin turistista kuin Sveitsissä ja Itävallassa.

  VastaaPoista