torstai 30. huhtikuuta 2015

Lenkkarit, kumpparit, sandaalit...

Pakkaaminen on jo hyvällä mallilla, mutta kengät. Mitkä sieltä kaapista pitäisi valita mukaan? Lapsen kanssa reilatessa mukana on enemmän tavaraa kuin yksin reilatessa ja lapsen varusteisiin täytyy panostaa. Itse en missään tapauksessa ottaisi itselleni mukaan useampia kenkiä, vaan pyrin valitsemaan mukaan mahdollisimman monikäyttöiset popot. 

Fiksun reilaajan valinta on varmasti hyvät, kevyet lenkkarit. Niillä jaksaa kävellä pitkiä matkoja, seistä asemalla odottamassa myöhästynyttä junaa, tai vaihtoehtoisesti juosta itse myöhässä junalle. Ne hengittää eikä hiosta, ovat helppo pitää siistinä ja siten ovat myös tyylitietosille onnistunut valinta. Siis jos meinaa reilata rennosti, paljettitoppi-pakkaajille en osaa antaa mitään vinkkejä. :D 

Tämä olettaen, että reilillä ollaan muulloin kuin pahimpien helteiden aikana eli keväällä tai syksyllä. Tai jos reiliin kuuluu monta eri ilmastovyöhykettä. Meidän ensimmäiseen reiliin kuului huhtikuun lopun kevät Tanskassa, alkukesä Etelä-Saksassa ja helteet Sloveniassa, kenkiä olisi joutunut roudaamaan useammat ellei yhdet olisi olleet mukautuvaiset eri keleihin. Jos reilaa lähinnä lämpimään aikaan tai lämpimissä maissa, luonnollisesti hyvät sandaalit ovat silloin paras valinta. 

Itse olen reissannut jalassa Converset urheilupohjallisilla tuunattuna. En tunne oloani kotoiseksi lenkkareissa, ja fiilis on reilin olennainen tekijä. Jalkoja särkee joka tapauksessa jossain määrin. ;) Tosin edellisellä reilillä särki niin paljon, että ennen seuraavaa reiliä hankin omannäköiset lenkkarit... Ne myös hengittävät Conssuja paremmin ja tarpeen tullen kuivuvat nopeammin.

Ajattelin, että kevyet sandaalit ovat tarpeelliset kun käy hostellissa suihkussa huoneen ulkopuolella, yöjunissa vessakäyntejä varten, kioskireissuilla... Todellisuudessa ne läpyskät viettivät rinkan pohjimmaisena koko reissun ajan, aikaa ei yksinkertaisesti ole kaivella turhuuksia esille. Jos osa reilistä vietetään helteissä, suosittelen ostamaan edulliset sandaalit paikan päältä. 

Siinäpä aikuisen kengistä, mutta entä lapsen jalat? Samat periaatteet pätevät myös lapsen kenkiin. Yhdet kunnon kengät. Lapsille on vaikea löytää laadukkaita lenkkareita, koska vedenpitävät ominaisuudet vievät aina jonkin verran hengittävyyttä ja keveyttä. Esimerkiksi Superfitillä ja Vikingillä on kevyitä, joustavapohjaisia hengittäviä lenkkareita. Molemmilta löytyy myös gore-kenkiä sateisiin keleihin. 

Epävakaissa olosuhteissa itse valitsisin ehdottomasti Superfitin nilkkakorkuiset goretex-kengät, jotka ovat taipuisat ja pehmeät jalassa, pitävät jalat kuivina ja hengittävätkin. Lämpimämpiin säihin valitsisin Eccon puoli-sandaalit eli sellaiset, joissa on lenkkarinomainen kärki ja päältä remmiä lukuunottamatta avoin. Sadeen sattuessa tai nurmikolla kävellessä sukat eivät ole heti märät, mutta helteilläkään eivät ole liian kuumat. Lämpimiin olosuhteisiin Eccon tai Superfitin tavan remmisandaalit tai Cientan kangaskengät. Jälkimmäiset passaavat mainiosti myös viileämmille, mutta kuivahkoille keleille. Ihanat jalassa!, niin pehmeät ettei haittaa vaikka niiden kanssa nukahtaisi junassa tai päiväretkellä torkuille.

Kengät ovat rinkan ohella reilin tärkein osa, eli niiden pohtimiseen kannattaa aivan oikeasti käyttää aikaa. Itse olen molemmilla reissuilla napannut suunniteltujen lenkkarien sijasta mukaan Converset, ja tehnyt valinnan vasta eteisessä kun rinkkakin on jo selässä. En suosittele :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti