keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mitä mukaan? Lapsen ja aikuisen tavara yhden kannettava

Ehkä kaikkein olennaisin ennen reissua pohdittava asia on pakkaaminen. Mikä on oikeasti tarpeellista, mitä vaatteita mukaan, mitä lapselle, miksi tavaraa ei saa olla liikaa, mikä sitten on liikaa? Herää kysymyksiä "tarvitseeko tätä oikeasti, pärjäänkö ilman tätä, voiko tämän korvata jollakin?".

Henkilökohtaisesti uskon, ettei tähän kysymykseen ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta vaan jokainen reissu on omanlaisena, jokainen reissaaja omanlaisensa. Netistä löytyy paljon pakkauslistoja ohjeeksi,  mutta niissä ei käytännössä koskaan ole otettu huomioon lapsen tavaroita. Jos onkin, yleensä kyse on matkalaukku-lentokone-hotelli -reissusta jolloin pakkaaminen on täysin erilaista kuin reilatessa.

En voisi liikaa korostaa ajatusta "sopivasti on liikaa", tosi vähän on todellisuudessa se ihanne. Lapsen kanssa kuitenkaan ihan kaikesta ei voi tinkiä, itsehän pärjäisi vaikka sillä kuuluisalla passi ja hammasharja -kombolla. Listaan nyt meille olennaisen tärkeitä mukana olleita varusteita:

- kantoreppu (sopivan kokoinen, tutuksi käynyt ja sellainen, jonka likaantuminen ei ole katastrofi), minulla oli taaperokokoinen Tula -reppu, joka oman kokemukseni mukaan ylivoimaisesti meille sopivin reppu, totta puhuen ainoa joka ei ala painaa hartioita, omani ostin Ipanainen -nettikaupasta ja voin lämpimästi suositella :) Taitaa olla heille avautumassa liikekin Helsinkiim, niin pääsee ihan kokeilemaan ja vertailemaan ah niin ihania kuoseja livenä. (ps. Tämä ei ole maksettu mainos, olen ihastunut meidän reppuun ja siksi innolla aina suosittelen niitä :D)

- älypuhelin (KARTAT, lapselle kiiretilanteissa pelejä, mahdollisuus aikataulujen ja hotellien tsekkaamiseen vaikka asemat ja turisti-infot olis menneet jo kiinni)

- kuorivaatteet (oli keli mikä tahansa, näille on tarvetta, ne toimii suojana tuulelta ja sateelta, lämmittävät tehokkaasti viileässä säässä ja iltaisin/varhain aamulla, eivätkä vie paljon tilaa), itse suosin lapselle Molo Kidsin Wake -sadeasuja tai Ticket Outdoorsin ohuita plain rain -pukuja, itselläni oli Haltia mutta jos budjetti ei ole ongelma, kalliimmat Haglöfsit etc. ovat varmasti pienempään tilaan meneviä.

- linkkari (pääasiassa sakset ruokapakkausten avaamiseen, säilyketölkinavaaja, veitsi leivän leikkaamiseen ja voitelemiseen ja jokin terävä tikku kaikken yllättävään, näitä ylläreitä tuli monta, yllättäen en nyt muista yhtäkään esimerkiksi!), laadukas ja ruostumaton on tietysti paras, mutta uskoisin että ihan tavallisellakin yhden reissun pärjää, minulla oli äidiltä lahjaksi saamani simppeli Victorinox ja hyvin on monenmonta reissua pärjätty

- jotakin evästä (kun kaupat onkin yllättävän pyhäpäivän vuoksi kiinni, et muistanut siestaa, eväiden ostoon ei ole aikaa ennen junanlähtöä...), ehdottomasti pieneen tilaan menevää, energiapitoista ja lapselle kelpaavaa; meillä nuo kriteerit täytti erilaiset pähkinä-siemen -patukat. Etenkin carobilla päällystetyt tai taatelipohjaiset, jolloin maku on makea ja energiaa saa nopeasti :)

Siinäpä ne kaikkein olennaisimmat tuli. :) Näistä kaikki on nimenomaan niitä, jotka pitää olla mukana jo Suomesta lähdettäessä. Itse olen tarvinnut noita kaikkia jo ennen rajan ylitystä tai viimeistään ensimmäisten tuntien aikana ja aina niin, ettei olisi mahdollisuutta ostaa niitä paikan päältä.

Muuta tärkeää;
- kopiot passeista
- tukeva ja hyvä käsilaukku/päiväreppu/rahapussi
- mieleiset kengät (tästä lisää myöhemmin)
- muutamia hyviä vaatekappaleita (tästä myös)
- piirustusvälineet
- muutama muovipussi/tiivis pakkauspussi (pyykeille, märille vaatteille, eväille)
- tyhjä kevyt juomapullo (esim. Belgiassa limsa maksoi muistaakseni vajaan euron isolta pullolta,          mutta jos haluaa terveellisemmin reissata, kannattaa täyttää vesipullo aina hotelleilla ja ravintoloiden ym. vessoissa)
- Euroopan junayhteyksien yleiskartta joko paperilla tai tallennettuna puhelimeen (RailDuden on    loistava, itse sain lippua ostaessani VR:n reilioppaan jonka toisella puolella oli laaja ja kattava yhteyskartta, se oli erittäin aktiivisessa käytössä aina, kun suunnitelmia ei ollut etukäteen valmiina)
- lapselle jokin tärkeä pieneen tilaan menevä lelu (meillä oli yksi pehmo unikaveriksi ja yleiseksi matkaseuraksi; VR:n ilves "Olli" oli mukana monessa, sille näytettiin niin Eiffel-tornit ja tuomiokirkot kuin irtipäässeet ilmapallot ja linnunkakatkin, toiseksi leluksi valikoitui laadukas muttei, häviämisriskin vuoksi, kovin tärkeä pikkuauto, myös Legot ja muovailuvaha olivat tärkeitä ja helppoja leluja, molempia lähti mukaan reissun loppupuolella)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti